2016-10-15 17:38:45• hírek • Kocsis Zoltán

Az alkotó belső feszültségei a vásznon

Elcsépelt, ám ezúttal tényleg rendkívüli kiállítás nyílt meg szombaton a Kossuth-kertben álló Zöld Házban: Szatmárnémeti első művészetterápiájának eredményei tekinthetők meg. Mármint a hat hónapig tartó csoportos munka kézzelfogható eredményei.

Mert a legfontosabb eredmények nem láthatóak. Azok a csoport hat tagjának lelkében, a fejében, a személyiségében hagytak nyomot, nem csak a papíron. „Úgy kezdtem el ezt az egészet, hogy nem tudok festeni, ezért nem festek. És úgy fejeztem be, hogy nem tudok festeni, de ez nem érdekel. Lényeg, hogy élvezzem", foglalta össze az elmúlt fél évet Kovács Eszter újságíró. „Amikor azt halljuk, hogy terápia, betegségre gondolunk. Holott nem erről van szó. Sokkal inkább arról, hogy levezessük, megjelenítsük és ezáltal megszabaduljunk feszültségeinktől. Nem mindig csak a negatív, de a pozitív tulajdonságainkat is ki kell emelnünk és ezért nagyon jó a csoportos munka", magyarázta Kovács Eszter.

A festészet mellett - aminek eredményei megtekinthetők október végéig a kiállításon - képzőművészet, zeneterápia, drámaterápia szerepelt a havi egy foglalkozáson. Na és beszégeltés. Sok-sok beszélgetés. Mindez Szemák Zsuzsa képzőművész és Rainer Máté festőművész, a lineArtstudio képviselőinek vezetésével.

„Egyszerűen összefoglalva azt mondhatnánk, a művészetterápia célja, hogy használjuk a művészet gyógyító erejét. Esetünkben azonban sokkal inkább arról van szó, hogy a művészettel próbáljuk meg feloldani a feszültséget. Mindenkiben van kreativitás - gondoljunk csak arra, hogy a gyerekek szeretnek rajzolni, énekelni -, ezt igyekszünk felszabadítanai", fogalmazott Szemák.

„A feszültségek felszabadításával átlépjük kicsit határainkat. Ezt bizonyítja, hogy a csoport tagjai ki merik állítani műveiket, ezzel együtt ki merik tenni belső feszültségeiket", tette hozzá Rainer.

Tudatosan nem is gondolunk bele, ám az, hogy éppen milyen színű festéket ragadunk meg vagy éppen milyen formákat rajzolunk a lapra, mind-mind lelkületünket tükrözi.

A megnyitón dr. Vass Zoltán főorvos beszélt a művészet, a lélek és a gyógyítás kapcsolatáról, a zenei aláfestést pedig Cserey Csaba biztosította.

A művészetterápiás foglalkozás januártól újraindul. Akinek felkeltette érdeklődését, keresse a lineArtstudio Facebook-profilját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: